Творческа вечер за прошката
Творческа вечер за прошката / Община Сливен

В навечерието на Сирни Заговезни писателката Иванка Денева представи, съвместно с камерен хор „Добри Чинтулов” под диригентството на академик Методий Григоров, творчеството си пред сливенската публика.

Творческата вечер, която се проведе в храм „Света Богородица”,  се организира с подкрепата на православен храм „Света Богородица”, Младежки културно-просветен център „ИХТИС”, Народно читалище „Зора-1860 година”, КДК – Сливен и фондация „Милосърдие”.

Акцентът беше художественото претворяване на проблема за покаянието и прошката в прозата на писателката, нелеките пътища към него и облагородяващата му сила. Срещата по повод Сирни Заговезни бе водена от Таня Балабанова.

Авторката прочете откъс, разкриващ претворяването на проблема за покаянието и прошката в своя роман „Кръстопъти и ветрове” и заедно с публиката, която присъстваше в храм „Света Богородица” чу оценката за писателския поглед и отразяването на проблема в прозата си от литературният критик Щиляна Драгнева.

Литературната вечер продължи с представяне на откъс от новелата „Две прошки”, която представи силата на покаянието и прошката като двигател на по-хуманни междуличностни отношения и духовно извисяване. В края на събитието д-р Иванка Денева рецитира стихотворението „Човекът говори с тишината”.

По време на творческата вечер храмът бе огласен от камерния смесен хор „Добри Чинтулов”, който изпълни „Отче наш” по музика на Николай Кедров, адаптирана на български език, „Молитву пролию” и „Към Богородица” от Александър Архангелски, а също така и „Покаяния, отверзи ми двери” на Артемий Ведел.