ТУБ болница да бъде преместена извън града
ТУБ болница да бъде преместена извън града / netinfo

Болницата за лечение на белодробни заболявания в Сливен да бъде преместена от сегашното си място в центъра на града  и да бъде и да бъде настанена в нова сграда в парцел извън градската зона. Това поиска здравният министър проф. Радослав Гайдарски при посещението си в проблемната болница и МБАЛ ''Д-р Иван Селимински'' в Сливен.

“Болните с активна туберкулоза не трябва да бъдат в градска среда, а на място с чист въздух и същевременно много близо до града,” каза министър Гайдарски.

Единият от вариантите за построяване на нова болница за лечение на туберкулоза край Сливен е чрез продажба на атрактивния имот от 27 дка в центъра на града и закупуването на нов. Той изключи възможността болницата да бъде закрита и хората да бъдат пренасочвани към други градове.Министърът се аргументира с това, че с честите си пътувания болните ще се улеснят разпространението на заразата.

Професор Гайдарски изказа и задоволството си от финансовото състояние на областната болница “Д-р Иван Селимински”. Към този момент тя има задължения от около 1 млн.лв., като за тази година е постигнато и увеличение на заплатите на работещите в не с 12%. Той отбеляза, че обновените отделения в сливенската болница отговарят на европейските стандарти.