Трудовите договори проверяват от Инспекцията по труда
Трудовите договори проверяват от Инспекцията по труда / netinfo

19 нарушения, свързани преди всичко с работното време и заплащането на труда са установили специалистите от Инспекция по труда - Сливен в рамките на кампанията за проверка на трудовите договори. Установени са 2 случая, при които работодателят не е предоставил на работника или служителя преди постъпването му на работа екземпляр от сключен трудов договор, подписан от двете страни и копие от уведомлението, заверено в териториалната дирекция на НАП.

По закон, работодателят няма право да допуска до работа работника или служителя, преди да му предостави необходимите документи. Общо 18 проверки са направил инспекторите за 4 дни. За констатираните нарушения са дадени 17 задължителни за изпълнение предписания на работодателите.

Съставени са 2 акта за установени административни нарушения. В резултат на извършените проверки са сключени 2 трудови договора.

От инспекцията са подадени сигнали до Бюрата по труда и териториалните поделения на НОИ за случаите, в които е установено наемане на работа без трудови договори, за да бъдат извършени проверки дали лицата не са регистрирани като безработни и дали получават обезщетения като такива.