Трудова заетост по четири програми в община Сливен
Трудова заетост по четири програми в община Сливен / Дарик Сливен, Архив

26 души са назначени от 1 януари в рамките на програмата „От социални помощи към осигуряване на заетост” в община Сливен. Новоназначените ще заемат длъжността ”сътрудник социални дейности” в продължение на 12 месеца и ще работят на 6-часов работен ден.

По същата програма допълнително работят и 20 общи работници на 4-часов работен ден в населените места на общината. Програмата ще осигурява заетост до 31 март. От 1 април по същата програма ще бъдат назначени още 44 общи работници за период от 9 месеца в населените места на община Сливен.

Втората програма за заетост, изпълнявана от община Сливен е „Обществено полезни дейности за любимия град”. Към нея са около 2600 души, които получават месечни помощи и допълнително полагат труд в продължение на 14 дни в месеца по 4 часа дневно. Всеки ден от 600 до 800 човека ще бъдат ангажирани в училища и обществени организации в града, ще почистват улиците на Сливенските минерални бани и кварталите на Сливен. Те са започнали работа на 01 февруари и ще работят до края на годината.

По програмата „Заетост и обучение на хора с трайни увреждания” в община Сливен са назначени 5 лица – един младши експерт в кметството в село Злати войвода, двама в общинска администрация, един технически сътрудник в Защитено жилище за лица с интелектуални затруднения и един сътрудник по социални дейности в Център за социална рехабилитация и интеграция за незрящи – Сливен.

Всички експерти работят на 8 часов работен ден и ще заемат длъжността си за срок от 24 месеца. Програма „Старт в кариерата” осигури работа за 9 месеца на 9 млади специалисти с висше образование. Назначени са от 1 номеври 2013 г. в общинска администрация. Община Сливен е кандидатствала и за Регионална програма за заетост и обучение, по която са одобрени 10 бройки.