Три военни имота стават общински?
Три военни имота стават общински? / Дарик Сливен

Летище „Бършен", военният стадион в Сливен и около 115 декара в Абланово ще станат общинска собственост. Постигната е договореност с военния министър Аньо Ангелов. Своето съгласие е дал и министър-председателят Бойко Борисов, обяви кметът Йордан Лечков. Общинската администрация трябва да изготви финансова обосновка, защото се гласува и от министерство на финансите. Тя трябва да се представи и пред Общинския съвет.

„Ако бъде изготвена навреме, ще бъде внесена още на септемврийската сесия", поясни Лечков. Предложението ще включва още опрощаване на задълженията към общината на Военна болница и Военния хотел. Целта е военният стадион да стане общинска собственост и в последствие да се използва чрез публично-частно партньорство, както и летище „Бършен".

Община Сливен иска също общинска собственост да стане тържището за плодове и зеленчуци. Йордан Лечков е разговарял за това с министъра на земеделието Мирослав Найденов. Споразумението е задълженията, които има общината като акционер, да бъдат платени. По думите на Лечков те ще бъдат изплатени от заема, който иска общината. „Така обединени, тържището и общинският пазар ще носят повече приходи и ще може да се контролира процеса", заяви кметът.