Увеличават се случаите на сифилис в сливенска област
Увеличават се случаите на сифилис в сливенска област / Дарик Сливен
Нови 34 болни от сифилис се водят на отчет в Кожно-венерическия диспансер в Сливен. През 2016 година са лекувани от сифилис 13 деца до 18 години, а общият брой на заразените е над 100. Това съобщи д-р Антонина Нинова, специалист по Кожни и венерически болести към Центъра в Сливен. Тревожното е, че децата са били със заразни форми на заболяването, уточни още специалистът.

Област Сливен е на второ място в страната по болни от сифилис. Причините за това са множество. Голяма концентрация на ромско население, бежански лагер,разположен в Новозагорско,  наркоманиите – включително и венозната употреба на наркотици, високият брой проституиращи у нас и в чужбина са сред  рисковите фактори, водещи до толкова голям брой болни от сифилис.

След поставяне на диагнозата се пристъпва към лечение. Предимно се използват антибиотици. Част от пациентите с венерически заболявания се диспансеризират и подлежат на наблюдение.” Основен защитен фактор срещу венерическите заболявание е превенцията. А това е използването на презерватив. Нито едно друго предпазно средство не е ефективно в борбата срамните болести и СПИН”, добави още д-р Нинова.

Незащитеният секс и безразборните полови контакти са основна причина за разпространението на венерически заболявания, а ниската здравна и полова култура на голяма част от населението е причина за тяхното широко разпространение