Топлото време опасно за трайните насаждения, няма опасност за есенните кулутри
Топлото време опасно за трайните насаждения, няма опасност за есенните кулутри / DarikNews.bg, архив

Земеделците очакват по-ниски добиви на трайните насаждения, заради топлото време. Не се очаква затоплянето през февруари да повлияе неблагоприятно на зърнените култури, тъй като те в момента са се запасили с влага, каза Дарик Петър Байчев, председател на Сдружението на зърнопроизводителите в Сливен.

Честите превалявания от дъжд пречат да се подготвят площите за пролетните сеитби. По думите на Байчев в момента е невъзможно торенето на посевите в районите на селата Жельо войвода, Камен, Карнобат и Бургас.

Хиляди декари са пропаднали заради наводнения, добави още Байчев и уточни, че това са терените около магистрала «Тракия» в посока Бургас. Очаква се комисия от експерти да започне обиколка на площите, за които има постъпили сигнали, за да установи какви са нанесените щети.

Петър Байчев коментира още, че тази година субсидиите, предназначени за зърнопроизводителите са по-малко от миналата година. Повече пари са отпуснати за отраслите животновъдство и трайни насаждения и зеленчукопроизводство.

«Зърнопроизводителите ще получат 40% от субсидиите за 2015 година в края на месец април, а това затруднява работата на земеделските производители», каза още Байчев.