Тодоровска кушия в Тенево
Тодоровска кушия в Тенево / netinfo

Тодоровска кушия се проведе по традиция на Тодоровден в землището на село Тенево. Организатори бяха община „Тунджа”, кметството и читалището на селото. Приветствия към 14-те участници в кушията отправиха кметовете на община „Тунджа” Георги Георгиев и на село Тенево – Димитър Комитов.

В двете гари на кушията участваха шест впрегатни и шест спортни коне.

В категория „Кушия с впрегатни коне” първо място зае Атанас Русев от с. Тенево с кон Недялко. Негови подгласници станаха Милен Бончев от с. Кукорево с кон Амфибия и Мони Колев от Тенево с кон Божана.

В категория „Кушия със спортни коне” с най-добро време беше Христин Христов от Ямбол с кон Клоуц, следван от Господин Вълев от фирма „Бозов” ЕООД - с кон Чакал и Реза Резов от Ямбол с кон Дипломация.

Най-млад участник стана 10-годишният Йордан Албенов с 8-месечното конче Долар. Най-възрастен участник бе Христин Христов от Ямбол с кон Клоуц. Най-нагизден беше конят Гръм с ездач Стефан Ненчев от село Камен, община Сливен.

Наградите връчиха кметовете Георги Георгиев и Димитър Комитов и секретарят на общината Андон Кръстев.

Празникът бе съпътстван с ритуалното захранване на конете от кметовете на общината и на село Тенево, изпълнения на народната певица Зита Иванова и фолклорната певческа група към читалището.