Температурен рекорд в Сливен, въведоха ограничения и в движението
Температурен рекорд в Сливен, въведоха ограничения и в движението / DarikNews.bg, архив

12 са температурните рекорда до 15.00 ч. днес, а други два са изравнени, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Синоптиците още преди дни предупредиха за очакваните горещини и призоваха хората да бъдат внимателни.

Нов температурен рекорд за датата 22 юни е регистриран днес в Силистра, показва справка от местното представителство на Агенцията за проучване и поддържане на плавателния път по река Дунав. В 15.00 ч. термометърът на станцията, разположена на брега на реката, е отчел 36 градуса температура на въздуха. 26 градуса по същото време е била температурата на водата. 

Последният рекорд за 22 юни е бил през 2002 г. - 34,5 градуса по Целзий. За последните 10 дни в Силистра бяха отчетени още два температурни рекорда - на 13 юни и вчера. От 70 години насам в дунавския град абсолютният максимум за месеца е регистриран на 26 юни 2007 г. - 39,6 градуса, а минималните 5,5 градуса са вписани в хрониката на 4 юни 1950-а.

В Плевен са измерени 35,6 градуса - с 6 десети повече от досегашния абсолютен максимум за този ден от 2007 г. В Ловеч живакът днес е показал 35,7 градуса - с 3 десети повече, в сравнение с този ден през същата 2007 г. Изравнени са температурните рекорди във Велико Търново - 35,5 градуса, колкото е било през 2007 г., както и във Враца - 35 градуса - максималната температура за този ден през 1950 г.

В Добрич е била измерена температура от 34,2 градуса, в Сливен и Казанлък са отчетени стойности от 34 градуса, в Разград - 32,4 градуса, на нос Емине - 31,6 градуса, а на нос Калиакра - 29,2 градуса.

Максималната температура в Русе към 15.00 ч. достигна 37 градуса на сянка. Това съобщиха от хидрометеорологичната станция в крайдунавския град. Най-горещо на този ден е било през 2002 г., когато термометрите са отчели 37,7 градуса, сочи статистиката на метеоролозите.

От Инспекцията на труда напомниха, че няма императивна норма, която да задължи работодателят да прекрати работата на служителите си или да намали работното време заради високите температури. Той обаче е задължен да осигури здравословни и безопасни условия на труд.

„Всяка година през летния период призоваваме работодателите да обърнат сериозно внимание и да предприемат повече организационни мерки, с които да ограничат вредното влияние на високите температури върху служителите си. Те могат да осигурят хладно помещение, студена вода, по-чести почивки, както и да разместят работното време”, обясни Ирена Николаева, директор на Инспекцията по труда в Русе.

Температурен рекорд в Сливен въведоха ограничения и в движението
netinfo

Поради високи температури над 35 градуса е въведена забрана за движение на тежкотоварни автомобили над 20 тона от 13.00 до 21.00 ч. на територията на областите Благоевград, Габрово и Велико Търново, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура”. Заради високите температури се спират тежкотоварните камиони и в Русенско, съобщиха от областното пътно управление в града и информират, че са осигурени паркинги, където камионите да изчакат понижаването на температурите.

Забраната не важи за МПС, превозващи бързо развалящи се хранителни продукти на температурен режим и живи животни. По време на действие на забраната,  тежкотоварните автомобили над 20 т да изчакват извън пътното платно, без да пречат на движението на определените паркинги.

Още за времето четете на Vremeto.bg