Телефонни измамници отново атакуват Сливен
Телефонни измамници отново атакуват Сливен / DarikNews.bg, архив

Зачестили са опитите за измама по телефона, предупреждават от Областната дирекция на МВР в Сливен. В дежурната част на дирекцията през последните два дни са регистрирани шест обаждания от граждани, които са съобщили, че спрямо тях е направен опит да бъдат измамени. Версията на измамниците е внасяне на гаранция за купуване на ваучери.

Какво представлява схемата „Купуване на ваучер”

Близък „роднина”/племенник или друг роднина/ моли жертвата на измама да купи ваучери за зареждане на предплатени карти на мобилните оператори - в момента му е необходимо провеждане на важен разговор, а той не може да си купи такива. В тези случаи обикновено потърпевшите също са възрастни хора. След купуване на ваучерите измамниците се свързват отново по телефона, за да научат кода на ваучера.

Други често използвани схеми

„Адвокат”, “следовател” или “полицейски служител” звъни предимно на възрастни хора и им съобщава, че техен внук, внучка, племенник или друг близък е предизвикал пътно-транспортно произшествие с пострадал (най-често малко дете), който е в болница с опасност за живота. Трябва да се плати определена сума като гаранция за освобождаване от арест. В повечето от тези случаи измамниците също пращат подставени лица, най-често представящи се за “адвокат” или “помощник следовател”, които да вземат сумата и да я предадат на съответния човек, от когото зависи освобождаването на „близкия”.

В други случаи измамникът се представя за Ваш близък роднина, внук или племенник. Съобщава, че е задържан в полицията (естествено в друг град), тъй като е причинил катастрофа и е увредил полицейски автомобил, или има тежко пострадал човек, който впоследствие е починал.  Сам или чрез негов приятел Ви моли да му услужите с пари, необходими за плащане на гаранция за неговото освобождаване. Сумата се дава на специално изпратен “посредник”, с когото се срещате пред обществени сгради – поща, болница и др. За да бъдат по-убедителни, измамниците често предоставят и телефонния номер на мним полицейски служител, който да потвърди версията им.

От полицията съветват:  Не давайте пари на непознати, преди да проверите версията, колко и достоверна да ви се струва тя!