Телефонни измамници атакуват Сливен
Телефонни измамници атакуват Сливен / Дарик Сливен, архив

 

Зачестили са обажданията на стационарни телефони в град Сливен с цел измама през днешния ден, съобщават от Областната дирекция на МВР в Сливен. Версиите на измамниците са „Катастрофа с роднина” и „Спешна операция за близък”. Днес са получени пет обаждания от граждани, които са сигнализирали  на дежурния телефон на дирекцията и на тел.112, че са получили подобно обаждане с една от двете версии.

От полицията съветват гражданите първо да се свържат със  своите близки, независимо колко достоверно им се струва обаждането и  да не дават пари на ръка.

Какви са двата сценария?

„Катастрофа с роднина” -  “Адвокат” , “следовател” или “полицейски служител” звъни предимно на възрастни хора и им съобщава, че техен внук, внучка, племенник или друг близък е предизвикал пътно-транспортно произшествие с пострадал (най-често малко дете), който е в болница с опасност за живота. Трябва да се плати определена сума като гаранция за освобождаване от арест на роднината. В повечето от тези случаи измамниците пращат подставени лица, най-често представящи се за “адвокат” или “помощник следовател”, които да вземат сумата и да я предадат на съответния човек, от когото зависи освобождаването на „близкия”.

В други случаи измамникът се представя  за близък роднина, внук или племенник на човека, на когото се звъни. Съобщава, че е задържан в полицията (естествено в друг град), тъй като е причинил катастрофа и е увредил полицейски автомобил, или има тежко пострадал човек, който впоследствие е починал.  Сам или чрез негов приятел моли да му бъде услужено с пари, необходими за плащане на гаранция за неговото освобождаване. Сумата се предоставя на специално изпратен “посредник”, с когото се срещате пред обществени сгради – поща, болница и др. За да бъдат по-убедителни, измамниците често предоставят и телефонния номер на мним полицейски служител, който да потвърди версията им.

„Спешна операция на близък” - Роднина е пострадал и се налага спешна операция, като „докторът” се обажда по телефона и казва, че ще изпрати човек или санитар, на който да предадете необходимата сума за извършване на спешната операция. „Човекът” изпратен от „доктора” обикновено се представя за санитар от екипа му.