Тече пререгистрация на земеделски площи
Тече пререгистрация на земеделски площи / netinfo

Започна пререгистрацията на земеделските стопани за създаване и поддържане на регистър или Наредба 3. Предварителната регистрация на площи, заети с есенници, трайни насаждения, многогодишни култури се извършва в общинските служби по земеделие.

497 земеделски стопани са се регистрирали и пререгистрирали до момента в сливенска област. Крайният срок е 25 март, информира директорът на Областна дирекция „Земеделие и гори” Люба Грозданова. Земеделски стопанин, който не е извършил регистрация или пререгистрация губи правата си за настоящата година. Регистрираните земеделци имат право да кандидатстват за финансово подпомагане пред Държавен фонд „Земеделие”, като производители, които се занимават с растениевъдна дейност могат да получат възстановяване на акциза и да кандидатстват по част от мерките по програма „Развитие на селските райони”.

Задължително с пакета документи се представя и документ за правно основание, ако земята не е собствена, обясни директорът. За трета поредна година ще се подават заявления за плащане на площ, уточни Грозданова.

Срокът е отново 1 март за подаване на заявления за плащане на площ, а последния ден за плащане е 25 май.

До 9 юни ще продължи приемането на заявления, но за всеки просрочен ден се налагат санкции в размер на 1 %. Данните, които сега се регистрират в системата няма да е необходимо да се препотвърждават, обясни Грозданова.

Очаква се над 4000 земеделски стопани да извършат пререгистрация, а броят им през 2008 година е бил 4059.