Съветниците от ГЕРБ ще поискат оставката на председателя на Общинския съвет в Сливен
Съветниците от ГЕРБ ще поискат оставката на председателя на Общинския съвет в Сливен / Дарик Сливен, архив

Оставката на председателя на Общински съвет – Сливен ще поискат съветниците от групата на ГЕРБ. „Стана практика в този Общински съвет да се вкарват точки като извънредни. Само на днешната сесия бяха допълнени още 10 точки, при 50 в предварителния дневен ред” - отбеляза ръководителят на групата Димитър Митев. Според него, това означавало, че или председателят не може да се справи, или че някой иска да вкара някои предложения по чисто финансови или политически причини.

„Толкова важен въпрос като договора за сметосъбирането и сметоизвозването се внася на сесия в последния момент, без да има възможност най-важната комисия – по нормативна уредба, да се произнесе Ние нямахме представа дали това, което се твърди в предложението, е реално, дали е доказано, дали няма да претърпим след това санкция от 4-5 милиона от незаконното прекратяване на договора” – изтъкна Митев. Той заяви, че групата на ГЕРБ не е против договорът да бъде прекратен,  ако наистина има основания за това. „Смятаме, че има тенденциозност по отношение на този договор. Ние нямаме реална представа какво ще стане утре – макар това решение да е незаконосъобразно, кметът може да се възползва от него. Тогава? 350 хил. лева е месечното възнаграждение на фирмата. За да назначи друга фирма, той трябва да проведе обществена поръчка, поне в близките 5-6 до 10 месеца, в зависимост от това дали ще има обжалване. Ние сме на прага градът наистина да остане мръсен, непочистен, но не защото фирмата не си върши работата, а защото кметът създава изкуствено един конфликт, за да задоволи свои лични и на приятелски кръгове интереси” – категоричен е водачът на групата на ГЕРБ в местния парламент.

В близките дни ГЕРБ ще започне консултации за подкрепа на предложението им за искане оставка на Соня Келеведжиева, за което са необходими 14 съветника. Самото предложение ще бъде внесено на следващата сесия на Общинския съвет, като Димитър Митев не изключи то да бъде подкрепено и от общински съветници от БСП.