Съседи спорят помежду си и с ТЕЦ-а заради спряно парно
Съседи спорят помежду си и с ТЕЦ-а заради спряно парно / netinfo

Жителите на пет апартамента в жилищна кооперация на ул. „Одрин” 3 в Сливен ще съдят „Топлофикация” – Сливен за това, че повече от месец са със спряно парно. Това съобщи днес домоуправителят на блока Димитър Марев. Според него и живеещите в петте апартамента, от топлоснабдителното дружество са спрели парното в жилищната кооперация в разрез със законови и нормативни разпоредби, според които това може да стане само ако е поискано от повече от 2/3 от всички собственици на имоти. „При 12 апартамента са необходими 8 подписа, а са събрани 7” – обясни Марев. Според него събранието, на което подписите са събрани е нелегитимно, тъй като не е бил уведомен за него като домоуправител. Според Иглика Хаджилукова от същата кооперация проблемът е, че част от съседите не искат парно и са агитирали и останалите да се откажат, тъй като излизало много скъпо. „Но аз съм сляпа, в блока има още трима инвалиди и за нас е много трудно да се отопляваме на електричество, да не говорим, че отдавна изхръвлихме печките на дърва. С „духалките” повече от 16 градуса в стаите не можем да стоплим” – обясни Хаджилукова.

Подадена е жалба в „Топлофикация” – Сливен с настояване парното да бъде пуснато отново. „Да, получихме жалба и отговорихме, като изброихме пет причини за спиране на парното и топлата вода. Предлагаме на домоуправителя да събере отново подписите на собствениците на имоти в сградата, включително и на лекарския кабинет, които желаят или не желаят да се отопляват на централно парно и сме приложили към отговора готов образец. Ако се окаже, че по-малко от 2/3 желаят спирането на парното, то ние ще го пуснем отново” – обясни инж. Кирил Димитров – заместник директор по пренос и разпространение на топлоенергия в сливенския ТЕЦ.

„Готови сме да съберем подписите, но не мисля, че това ще помогне” – отговори Марев. Той добави, че в Бургас ще бъде пратена втора жалба – до заместник- председателя на борда на директорите на „Топлофикация” Сливен, а чрез представителството на ЛИДЕР в града ще се търси контакт с Христо Ковачки, който е собственик на ТЕЦ-а. Жалбоподателите ще изчакат развитието на проблема и, ако не се намери решение, ще съдят топлоснабдителното дружество.