Съдът заседава по дело срещу кмета на Ямбол
Съдът заседава по дело срещу кмета на Ямбол / Дарик Сливен, архив

 

Окръжен съд - Ямбол гледа днес дело срещу кмета на общината Георги Славов за длъжностно престъпление и ощетяване на общинския бюджет с  над 1,4 милиона лева.

Според обвинението, Славов еднолично и без решение на Общинския съвет е назначил управител на едно от общинските дружества. Това е станало през 2008 г. Също без решение на Общинския съвет, управителят е подписал договор за учредяване на гражданско дружество със сливенска фирма /в която преди да стане кмет през 2007 г. Славов е имал дял/. Гражданското дружество е спечелило обществена поръчка за озеленяване и почистване на града за над 3,5 млн. лв.

Прокуратурата твърди, че, поръчката е завишена с над 1 400 000 лева и така е ощетен общинският бюджет. Според обвинението, Георги Славов, в качеството си на кмет, е нарушил няколко закона - за общинската собственост, за обществените поръчки, за бюджета и за местното самоуправление.

Защитата днес поиска отвод на прокурора Люцканов, като се мотивира, че същият първоначално е отказал да образува наказателно производство и по късното му решение да го направи е взето след указания. Прокурор Люцканов отговори на това, че направената допълнителна проверка и събраните от нея доказателства са дали основание да бъде образувано производство. Съдията по делото Петя Жекова не прие искането на защитата, като недопустимо в настоящия момент на делото.

Заседанието продължава след 14.00 ч. Очаква се присъдата да бъде произнесена утре, 18 януари.