Съдът ще решава имало ли е умисъл в действията на частния изпълнител, наложил запор на сметките на общината
Съдът ще решава имало ли е умисъл в действията на частния изпълнител, наложил запор на сметките на общината / Дарик Сливен, архив

Жалби против частния съдебен изпълнител, наложил запор на сметките й е изпратила Община Сливен до Камарата на частните съдебни изпълнители, Главна прокуратура, Окръжната прокуратура и Окръжният съд в Сливен, ДАНС и други институции, които да проверят дали има умисъл в действията на съдебния изпълнител.

Първата жалба е заради това, че частният изпълнител е предприел действия по запор на сметките на общината, по искане на дружество „Бул гейт”, преди да е изпратил покана за доброволно изпълнение на Община Сливен. Съдът ще трябва да реши и правилно ли е действал съдебният изпълнител като не е отблокирал сметките на общината след решението на ВКС. Втората жалба е срещу същия съдебен изпълнител, поискал запор на суми, които са много над размера на дължимото от община Сливен на дружество „Екобулагро”.

„По делото от „Екобулагро” сумата, която трябва да се довнесе е много малка и, ако не бяха предприети тези действия по запора, вече щеше да е изплатена. До няколко дни ще бъде приключено плащането по това дело” – разясни Минко Стефанов, юрист в общината.

Той уточни, че в тридневен срок от подадената жалба трябва да се внесе делото за разглеждане от тричленен състав на Окръжен съд – Сливен. „Няма определен срок, в който трябва да се произнесе съдът, но мисля, че изхождайки от обществените интереси, делото ще бъде насрочено по-бързо” – коментира Стефанов и подчерта, че предмет на запора не са бюджетни средства и нормалната работа на общината не е прекъсвала.