Събрание на открито на служителите от Женския затвор в Сливен
Събрание на открито на служителите от Женския затвор в Сливен / Dariknews, Архив

И сливенските служителите от Женския затвор се присъединяват към локалните действия на служителите на затвори от страната.  Те ще проведат събрание на открито на 17 декември, сряда, от 9.00 часа пред затвора. Това съобщи за Дарик Цветан Михалов, член на УС на Синдиката на служителите в затворите в България.

Протестите са срещу липсата на достатъчно средства в бюджета за 2015 година. В него няма предвидени средства за индексация на заплатите им и изравняването им с тези на останалите служители в сектор "Сигурност".

Новият закон за МВР въведе за служителите в сектор "Сигурност" заплащане на нощния труд, времето на разположение, както и добавки за работа в специфични условия.

„Между двете четения на проекто бюджета на министреството на правосъдието се предвижда увеличение, но не е ясно дали тези пари са за служителите на затвора или за други нужди“, коментира още Михайлов.

Синдикалното дружество в единствения женски затвор в страната, което наброява 60 души, подкрепя всички действия на колегите си в страната и тези на УС на Синдиката.