Събор „Хайдушка среща на Карандила
Събор „Хайдушка среща на Карандила / Дарик Сливен, архив

Събор „Хайдушка среща" ще се проведе в местността „Карандила". Съборът започва в 9 часа на 15 май, неделя с изкачване на Хайдушката пътека до Карандила с мях пълен с вино. Меховете с вино, които трябва да бъдат качени от състезателите по стръмната планинска пътека са 20 на брой. Всеки един от тях тежи по 43 кг. Именно толкова, според Панайот Хитов, е качил на Карандила Хаджи Димитър.

Победителят ще получи 1000 лв. награда. Ще има и хайдушки игри - бягане до символичната Драгиева чешма, мятане на нож или „хайдушки дартс", хвърляне на голям камък, борба. Предвидени са награди за победителите в отделните игри, а също и комплексен победител. Той ще получи "селях" - пояс за пищови, като на Хаджи Димитър. Предвидени са и още много изненади. Всички гости , които са с народни носии, ще могат да пият безплатно вино. Фестивалът е посветен на рождения ден на Хаджи Димитър - 10 май.

Осемнайсет американски морски пехотинци от базата на полигон „Ново село" ще се участват в събора. Четирима от тях ще се опитат и в голямото предизвикателство - да качат мях с 43 литра вино по 3 километровата Хайдушка пътека с денивелация над 800 м. До момента участието си в това състезание са потвърдили внукът на Панайот Хитов, български шампион по муай тай, професионални спортисти и любители.

Заради сериозното физическо натоварване са осигурени двама лекари - в началото и в края на трасето.