Събират принудително дължимите данъци в Ямбол
Събират принудително дължимите данъци в Ямбол / netinfo

Общо 388 са фирмите, които дължат данъци и осигуровки за месец май. Това показва публичният списък с длъжниците на НАП- Ямбол. 323 некоректни клиенти на приходната администрация са предадени в Агенцията за държавни вземания за принудително събиране на дължимите суми. Четирима собственици на фирми са с отнети задгранични паспорти, забрана да напускат страната и за тях е поискано от лицензираните органи отнемане на личното оръжие. В списъка на включени 2 нови фирми със задължения към бюджета над 100 хиляди лева. Три фирми са отпаднали, след погасяване на задължения за над 35 хиляди лева. От отдел „Събиране" напомнят, че продължават да прилагат твърди мерки спрямо некоректни клиенти със задължения към бюджета повече от 5 хиляди лева.

Както вече съобщихме, НАП- Ямбол изземва касови наличности от търговски обекти на длъжници, запорира трудови възнаграждения, банкови сметки и коли и налага възбрана върху недвижимо имущество. Отнема се личното оръжие на бизнесмени с неплатени данъци и осигуровки. От 2009 година  НАП има право да поиска и откриването на производство по несъстоятелност.

До сега практиката беше да се иска откриване на производство по несъстоятелност чрез Агенцията за държавни вземания (АДВ), но от тази година публичните изпълнители на НАП използват все повече тази практика, тъй като дава положителни резултати. За да не закрият фирмата им, собствениците предпочитат да погасяват задълженията си. Процедурата предвижда след откриване на производството по несъстоятелност, ако не се стигне до споразумение за отсрочване, разсрочване, плащане на задълженията или приемане на оздравителна програма за предприятието, длъжникът да се предаде на Агенцията за държавни вземания.