Свидетелство за съдимост и по електронен път
Свидетелство за съдимост и по електронен път / Дарик Сливен, Архив

Електронно свидетелство за съдимост издава вече Районен съд - Сливен. От услугата могат да се ползват граждани, за които не са издавани бюлетини за съдимост и/или за наложени административни наказания по чл. 78а НК .

Електронното свидетелство за съдимост се издава от Министерство на правосъдието и е достъпно на страницата му. Документът се издава след подаване на заявление по електронен път на сайта на министерството.

Електронното свидетелство за съдимост важи за срок от шест месеца и има същата сила, както свидетелството за съдимост, издадено в писмена форма, но само в електронен вид и съдържание, достъпно на страница на Министерство на правосъдието, чрез код за достъп, който се предоставя на лицето, за което се отнася.

За идентификация на лицето, електронното свидетелство за съдимост съдържа ЕГН и три имена на български и английски език по документ за самоличност.

Заявител може да бъде само физическо лице с издаден квалифициран електронен подпис. Чрез него лицето се идентифицира при заявяване на услугата. Дължимата такса за издаване на електронно свидетелство за съдимост е в размер на 3.00 лева. Тя следва да бъде платена по банков път в 14-дневен срок от регистриране на заявката по посочена банкова сметка на Министерство на правосъдието.

Електронното свидетелство за съдимост се издава не по-късно от три работни дни от постъпване на държавната такса по посочена банкова сметка на Министерство на правосъдието.