Световният ден на ромите в община „Тунджа”
Световният ден на ромите в община „Тунджа” / община Тунджа

Празничен концерт по повод Световния ден на ромите се проведе в читалище „Прогрес“ в село Дражево, община Тунджа. С „Джелем, джелем” / Бродих, бродих/ - химна на ромите в изпълнение на „Орхан бенд” започна празничната програма. Всички се поклониха мълчаливо пред символите – знамето с колелото и химна на ромите, определени на Първия световен ромски конгрес, проведен в Лондон през 1971 г.

За дългият път на ромите и за нелеката им съдба, за историческия смисъл на датата 8 април, за мъдрите управленски и политически решения по ромския въпрос и позицията на Българската държава през Втората световна война, разказа в презентацията си Иван Иванов – един от членовете на Местната активна група „Тунджа напред”.

Световният ден на ромите в община Тунджа
netinfo
Заедно с почитта към хилядите роми – жертви на Холокоста, Иван Иванов изрази признателността на потомците за спасените от Цар Барис ІІІ около 300 000 роми, заедно с хиляди евреи. „Историята трябва да се познава, защото тя е в основата на чувството за принадлежност. По българските земи от векове живеят различни етности: българи и роми, турци, арменци, евреи … Това, което ги обединява е едно – Родината! България!”, допълни  Иванов.  Богатият концерт, представен от ученици от училищата в Дражево и Веселиново, вплете в едно историческия спомен, красотата и богатството на песните, волността на танците и се превърна в една от най-добрите илюстрации и послание на единството между хората от различните етноси.

Отбелязването на Световния ден на ромите продължи на площада пред читалището с празнично веселие с музиката на оркестър „Орхан бенд”.