Световен ден за борба с туберкулозата
Световен ден за борба с туберкулозата / Дарик Сливен, архив

РЗИ работи по Националната програма за подобряване контрола на туберкулозата и по отчет на МБАЛ „Д-р Иван Селимински” - Сливен са изследвани 1587 лица, което е голям обем от дейност. Това съобщи главният епидемиолог в Регионалната здравна инспекция д-р Петя Михайлова. Основните дейности на РЗИ по програмата са свързани със здравно-образователни кампании, оказване на организационно-методична помощ на медицинските специалисти във връзка с профилактика на туберкулозата, осигуряване на необходимите биопродукти за имунизация и реимунизация.

През 2014 г. е извършена и проверка в четирите родилни отделения относно БЦЖ-имунизации, при които не са констатирани нарушения.

 

Данните бяха огласени по повод 24 март – Световен ден за борба с туберкулозата, обявен през 1996 г. с решение на Световната здравна организация. Въпреки че от много време болестта е лечима, тя все още остава сериозен проблем и в световен мащаб. Всяка година се провеждат кампании за борба с туберкулозата. Мотото на кампанията през 2015 г. е „Открий, лекувай, излекувай всеки!”.