Световен ден без тютюнев дим
Световен ден без тютюнев дим / www.sxc.hu

Плакати и стикери за интерактивна Фейсбук игра – част от кампанията против тютюнопушенето се разпространяват сред младите хора в Сливен. Играта се фокусира върху един от най-малко засяганите  аспекти на проблема с тютюнопушенето - скритото влияние на тютюневата индустрия. Предвидени са видеопокази, обучения и беседи свързани с вредата от пасивното тютюнопушене, съобщават от Регионалната здравна инспекция.

Световната здравна организация (СЗО) обяви 31 май за Световен ден без тютюнев дим, за да изтъкне здравните рискове, свързани с тютюнопушене, и важността на политиките за намаляване на неговото използване. Според СЗО „тютюнопушенето е единствената най-предотвратима причина за смърт в световен мащаб и в момента на него се дължи смъртта на един на всеки 10 възрастни в целия свят“. Мотото за 2013 г., определено от Световната здравна организация, е „Забрана за рекламиране на тютюневи изделия, промоция и спонсорство”. Основна цел на Световния ден без тютюнев дим е да насърчава защитата на настоящите и бъдещи поколения не само от  разрушителните здравни  последствия, а и от социалните, екологични и икономически бедствия, свързани с употребата на тютюн и излагането на тютюнев дим.

 

Ако не предприемем действия, епидемията от тютюнопушене ще убива по над 8 милиона души всяка година до 2030 г. Над 80 % от тези смъртни случаи, които могат да бъдат предотвратени, ще бъдат на млади хора, които живеят в държави с ниски и средни доходи“, отбелязва СЗО.