Студенти от Украйна и Молдова на лятна практика в Сливен
Студенти от Украйна и Молдова на лятна практика в Сливен / Интернет

Студенти от Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак” и Мелитополския държавен педагогически университет ще участват от 15 до 30 юни в археологическите разкопки на крепостта Туида край Сливен, съобщи днес общинският съветник и заместник-председател на Обществения съвет за сътрудничество с Бесарабско-Таврийската диаспора Иван Иванов.

Договор с Мелитополското висше учебно заведение е сключен през 2013 година, а с Тараклийския университет в началото на месец май тази година. „От Украйна и Молдова ще дойдат общо 20 студенти, ще участват и десет студенти от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” - Велико Търново и тази международна експедиция ще завърши с научен форум” – уточни Иванов.

При посещението на сливенска делегация в молдовския град Тараклия в началото на месеца са били обсъдени и клаузите по бъдещ договор между Тараклийския държавен университет и Инженерно-педагогическия факултет – ТУ София в Сливен, сред които възможността трима български студенти от град Тараклия  да завършат педагогически профил при преференциални условия в сливенското висше учебно заведение.

На 19 април в Сливен за втори път ще гостува театрална трупа от Тараклия, за да представи постановката „Пайтон към Европа”. „Актьорите играят на сцената на красив архаичен български език, който е запазен в общуването им до ден днешен” – каза Иван Иванов. Трупата е била на сливенска сцена за първи път през 2013 година.

В област Тараклия, Молдова живеят около 45 хиляди изселници от България, в едноименния областен град има около 15 хиляди българи.