Строят пързалка и в Сливен?
Строят пързалка и в Сливен? / netinfo

Усилията на българската федерация по хокей на лед са насочени основно към усъвършенстване на базите. Това заяви пред Дарик председателят на федерацията Красимир Кръстев. Предвижда се изграждане и на няколко олекотени пързалки в страната. Целта е хокеят да се развива и в други градове освен в столицата.

Такова изграждане предстои във Варна и Хасково, като в по-късен етап най-вероятно ще бъде осъществено и в Сливен и Стара и Загора. 

Програмата на федерацията ще бъде предоставена на Международната федерация по хокей за оказване на помощ по програми за изграждане на такива площадки. Предстои до няколко месеца и отговор на федерацията. 

Красимир Кръстев заяви още, че федерацията ще работи основно през следващите години да бъде налаган спорта в детско-юношеската възраст, за да може хокеят да излезе от това състояние, в което се намира.

Българската федерация по хокей на лед има идеята през следващата година да бъде сформирана балканска лига. Новосформираната лига участие ще вземат отбори от Турция, Румъния, както и евентуално от Гърция. Кръстев посочи, че предстои конгрес в Кьолн, на който някои от балканските федерации ще вземат решение кога ще се сформира тя и кога ще започнат самите проявите.

Друга идея на федерацията е някои от по-изявените деца, да бъдат  пращани на обучение извън страната и в частност в Чехия, където ще тренират и ще се развиват.

Спортните бази в България, в които може да се практикува този спорт са три и се намират в София. Ще бъдат направени постъпления в министерството те да преминат към федерацията, информира още Кръстев.