Стралджа се включи в Нощта на музеите
Стралджа се включи в Нощта на музеите / Общински пресцентър Стралджа

 

Едни от най-високите отличия, които голямата и обичана народна певица Вълкана Стоянова получава през годините при многобройните си сценични изяви, вече са притежание на Стралджа и са изложени в специален кът в Историческия музей. Европейската нощ на музеите, инициатива, която за трета поредна година подкрепя и стралджанският музей, беше повод за откриване на сбирката и първите посетители имаха възможност да ги разгледат. Организаторите се бяха погрижили споменът за Вълкана да прозвучи на фона на изпълнението на песента "Алтънлъ Стоян войвода" от носителя на Голямата награда от Конкурса-надпяване „С песните на Вълкана Стоянова” Симо Петров и кавала на Добри Матев.

Откривайки това ново попълнение в музея, кметът на общината Митко Андонов припомни огромния принос на Вълкана Стоянова за обогатяване и развитие на фолклорното наследство на стралджанския край. Изрази увереността си, че по време на събора "Мараш пее", който тази година се провежда в града, повече хора ще влязат в музея и ще могат да се запознаят и с миналото на този богат на история район. По инициатива на музея беше открита и мини изложба на стралджански вадени престилки, чието разнообразие в Стралджа е огромно.

Също вечерта официално бе открит съборът „Мараш пее” от кмета на община Стралджа Митко Андонов. Танцьорите от ансамбъл "Въжички, Славка Калчева, кавалджията Матю Добрев се представиха през хората, дошли на събора. В 10.0 ч. днес започна и конкурсната програма, в която ще вземат участие над 20 танцови колективи.