Стралджа посреща коледари на 20 декември
Стралджа посреща коледари на 20 декември / Общински пресцентър Стралджа

Близо 20 коледарски групи от Стралджа, общината и съседни селища от общините Сливен,  Ямбол и Котел ще вземат участие в тазгодишния Общински коледарски празник Стралджа 2013, който ще се проведе на 20 декември. Традицията за пресъздаване на Бъдни вечер и представяне на красивите местни коледарски песни ще представят детски, младежки и възрастни групи, съобщават от общинския пресцентър.

Организаторите на празника са общината и читалище „Просвета-1892”. Според статута на събитието, целта е да се съхранят за поколенията красивите народни обичаи, да се съдейства за разпространение на богатото песенно и танцово изкуство, да се помогне за приобщаване на младите към културните ценности. Журито, в което са включени сериозни познавачи на коледарските песни и народните традиции, ще оценява групите и разпределя наградите.

 

Традиционно в стралджанския празник преобладават коледарски куди от различните селища на общината, които  показват многообразието на зимните народни обичаи. Оригинално е звученето на песните от Стралджа и Саранско, Каменец и Лозенец, Воденичане и Войника, представят се различни богословки. Допълнение към стралджанския празник са и гостуващите коледари от Ямбол , сливенските села Горно Александрово и Глушник, както и от други близки и по-далечни селища.