Стартира проучване Европейско здравно интервю – 2014
Стартира проучване Европейско здравно интервю – 2014 / netinfo

Започна проучване „Европейско здравно интервю – 2014". Анкетното изследване има за цел да събере информация за здравето, начина на живот и ползването на здравни услуги от населението в страните от ЕС, съобщават от Териториално статистическо бюро Сливен.

От месец октомври до януари 2014 година анкетьори от статистиката ще посетят 108 домакинства от Сливен,  Нова Загора,  Котел,  Твърдица и селата Крушаре, Злати войвода,  Малко чочовени,  Ябланово и Топузево.

С тях ще бъдат проведени персонални интервюта и попълнени въпросници. Домакинствата са включени в извадката чрез случаен подбор. Размерът на извадката обхваща 4 500 домакинства в цялата страна, в които ще бъдат анкетирани всички лица на 15 и повече навършени години.

Анкетираните ще трябва да отговарят на въпроси, свързани със самооценка на здравето, ползване на медицински услуги, болнично лечение, употреба на медикаменти, физическа активност, консумация на плодове и зеленчуци, тютюнопушене, употреба на алкохол.
Изследването се провежда на всеки пет години.

В предходното изследване през 2008 година, данните показаха, че в област Сливен най-голям е делът на лицата, определили здравето си като "добро"- 36.9 %, а едва 3.5% – като "много лошо". Също така се установи, че само 29.9% от анкетираните в областта са правили изследване на нивото на холестерол в сравненение с 45.1% в страната, относителният дял на жените (29.9%) извършили мамография като профилактична мярка е близък до средния за страната (29.7).

Предстоящото изследване ще покаже дали има промяна в зравния статус и в отношението на лицата към здравето им.