Стартира конкурсът „Душата на един извор”
Стартира конкурсът „Душата на един извор” / Дарик Сливен, архив

Седмият национален конкурс за млади художници и литератори „Душата на един извор” стартира, съобщават от пресцентъра на община Ямбол. Конкурсът е посветен на художника Жорж Папазов и изкуствоведа Кирил Кръстев.

Основната цел е откриване на млади таланти, подкрепа в творческите им търсения, поощряване на развитието им и предоставяне на възможности за изява.

В навечерието на конкурса се състоя благотворителен търг на картини от предишни издания на „Душата на един извор”. От продадените 39 творби бяха събрани общо 6220 лева, като сумата ще бъде използвана за подкрепа на най-талантливите от предстоящото издание.

Деца и младежи на възраст от 14 до 25 години могат да участват със свои творби. Темата на конкурса е свободна. Участниците са разделени в две възрастови групи – до и над 19 години. Допустимите техники в категория „Изобразително изкуство” са акварел, пастел, темпера, графика, масло. Форматът на картините следва е в диапазона от минимум 30/42 см, до максимум 50/70 см.

Литературните произведения от своя страна не трябва да са по-дълги от 3 страници /100 машинописни реда/, като допустимите жанрове са приказка, кратък разказ или есе. Всяко произведение над допустимия обем няма да се разглежда. Участниците в литературния конкурс трябва да изпратят творбата си в шест екземпляра.

Кандидатите могат да участват и в двете категории – изобразително изкуство и литература, с по едно авторско произведение, специално подготвено за конкурса. Всяка творба трябва да се придружава от попълнен и подписан формуляр за кандидатстване. Формуляри са публикувани на страницата на община Ямбол: www.yambol.bg.

Крайният срок за изпращане на творбите е 9 април 2012 година, като валидна е датата на пощенското клеймо. Резултатите от „Душата на един извор” ще бъдат обявени на 14 май 2012 година.