Стартира кампания за превенция на сексуалната експлоатация
Стартира кампания за превенция на сексуалната експлоатация / Община Сливен

Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ-.Сливен стартира лятна информационна кампания за превенция на трафика на хора с цел сексуална експлоатация.

Поредица от информационни срещи и прожекции на тематични филми ще бъдат организирани с цел повишаване информираността на обществото по проблемите, свързани с трафика на хора - рисковете, методите на въвличане и начините за предпазване от съвременната форма на робство, както и популяризиране на Националната телефонна линия срещу трафика на хора - 080020100.

Акцент в кампанията тази година е провеждането на специализирано обучение на педагогически съветници от училищата и социални работници от отдел „Закрила на детето на тема: „Трафикът на деца - рискови фактори, идентификация и социална подкрепа".

В рамките на кампанията са предвидени информационни срещи с жени лишени от свобода в Затвора Сливен, а доброволците към МКБТХ - Сливен ще проведат обучителни сесии с ученици по метода „Връстници обучават връстници".

Престъплението трафик на хора е набирането, транспортирането, укриването на хора чрез заплахи, използване на сила или друга форма на принуда, с цел експлоатацията им. Включва насилствена проституция, принудителен труд, държане в принудително подчинение, експлоатация с цел просия и джебчийство, отнемане на телесни органи и трафик на бременни жени с цел продажба на новородените им.