Стартира кампания за насърчаване на донорството
Стартира кампания за насърчаване на донорството / Дарик Сливен

Информационна кампания за насърчаване на донорството стартира в Сливен. От Сливен ще тръгне и застъпническа кампания и ще се изгради коалиция от граждански организации, медии и всички компетентни институции. Инициатори на кампанията са лекари, близки на трансплантирани и фондация „Добротолюбие", които се надяват кампанията да стане национална и да доведе до промени в закона, целящи облекчаване на донорството.

 Основните причини за провеждането на кампанията са липсата на достатъчно информация към близките на хората, които са изпаднали в мозъчна смърт, за да дадат съгласието си те, да станат донори, както и липсата на информираност в обществото.

По думите на д-р Николай Иванов, който е координатор на Изпълнителната агенция по трансплантации в Сливен, обществото и близките са недоверчиви към лекарите и имат опасения, че те  могат да изтъргуват органите на техни починали близки.

Православната църква подкрепя донорството, като го смята за висша проява на любов и саможертва, заяви отец Йоан Петров и добави, че църквата може да помогне много за популяризирането на доносрството. Отец Йона се ангажира след Великия пост да започнат беседи и лекции за донорството в храмовете.

За трансплантация чакат 28 души от област Сливен, 13 вече са трансплантирани, от тях само двама са получили бъбреци от трупен донор, 4 са оперирани в Пакистан, съобщи началникът на отделението по хемодиализа в Сливен, д-р Минчев. През отделението през 2012 година са се лекували 1158 пациенти.