Стартира кампания по проект за обновяване на сгради
Стартира кампания по проект за обновяване на сгради / netinfo

В Сливен стартира информационна кампания по „Демонстрационен проект по обновяване на жилищни сгради”, каза в интервю за Дарик Стоян Марков, директор на дирекция „Икономически дейности и европейски програми” в Община Сливен. По проекта се извършва подмяна на хидроизолация на покривите на сградите, подмяна или ремонт на външна дограма, боядисване на стените в сградата и други дейности. За да се извърши обновяването е необходимо съгласието на всички живеещи в сградата или входа. Проектът предвижда субсидия от 100 процента от стойността на строителните работи за обновяване на общите части от сградата и 20 процента от ремонтите на отделните жилища. Останалите 80 процента се заплащат от собствениците. Взависимост от жилището, сумата за едно домакинство, е от 1000 до 5000 лв. „В Сливен има една сграда, обновена по този проект. Тя се намира на ул. Раковски”. Там всички собственици постигнаха съгласие на сто процента. Жителите на друг жилищен блок също бяха изявили желание, но кандидатурата им отпадна, сред като не можаха да постигнат съгласие”, допълни Стоян Марков.

Той добави, че чрез проекта собствениците ще имат достъп до преференциални кредитни схеми. Общината ще посредничи за благоустрояването на прилежащото и блоково пространство.

По проекта могат да кандидатстват собственици на едропанелни блокове, сгради, строени по индустриален способ, единични жилищни сгради и други многофамилни жилищни сгради, построени преди повече от 20 години.

Информационната кампания ще продължи до края на годината. Етажните собственици, които са постигнали съгласие, могат да подават заявления за участие до 15 януари. До 31 януари общините, които подкрепят инициативата трябва да внесат предложенията в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.