Стартира кампания „Годишна отчетност 2011
Стартира кампания „Годишна отчетност 2011 / netinfo

НСИ и НАП улесняват фирмите и бизнеса за подаване на годишните отчети за дейността, извършена през 2011 година. Фирмите сами ще избират как да подават своите отчети и декларации за изминалата 2011 година. Начините да осъществят това са два - по електронен път в НСИ или на хартиена носител в НАП.

Електронният вариант на отчета се подава в НСИ, като за тази цел е необходим универсален електронен подпис. Това става чрез Информационна система "Бизнес статистика", която е активна от 00:00 часа на 01.01.2012 г. и ще бъде достъпна за въвеждане на данни до 24.00 часа на 31 март за нефинансовите предприятия, съставящи баланс, а за едноличните търговци - до 30 април 2012 година.

Отчетът може да се подаде във всеки един момент, тъй като системата на НСИ работи 24 часа в денонощието както и в почивните дни. Годишният отчет се представя задължително от едноличните търговци, които не подлежат на задължителен независим финансов одит и съгласно Закона за счетоводството са реализирали нетни приходи от продажби до 100 хил. лв. през 2011 г., а също и от физическите лица върху доходите на физическите лица, съгласно Закона за статистиката.

Годишният отчет за дейността се попълва от всички нефинансови предприятия, съставящи баланс, с изключение на банките, застрахователите, специализираните инвестиционни предприятия, пенсионните фондове, пенсионноосигурителните и здравноосигурителните дружества, бюджетните предприятия и предприятията с нестопанска цел, на основание чл. 20 от Закона за статистиката. През 2012 година се дава възможност да се представи декларация за неактивност през 2011 година по един от следните начини: попълнената декларация на хартиен носител се подава само в съответните териториални структури на НАП, по пощата с обратна разписка или в пощенската станция. Тя се подава заедно с годишната данъчна декларация на хартиен носител

Подаването на декларацията за неактивност по електронен път следва да е приключило преди подаване на годишната данъчна декларация. Декларацията се счита за подадена при преминаването й в статус „Успешно обработена". В годишната данъчна декларация задължително се отбелязва уникалния идентификатор (ID-номер) на успешно обработената декларация за неактивност в ИС „Бизнес статистика".

Всички лица, които нямат задължение за подаване на годишна данъчна декларация за 2011 г., но са длъжни да представят декларация за неактивност през 2011 г подават декларацията за неактивност единствено в Информационна система "Бизнес статистика" по електронен път или в ТСБ - Сливен на хартия.