/ DarikNews.bg, архив
Земеделски стопани, желаещи да получат субсидии по схемите за директни плащания подават заявления  до 15 май. В този срок не се предвижда санкция. От 15 май до 9 юни санкцията е от 1 процент за всеки просрочен ден. Това припомни директорът на Областна дирекция „Земеделие и гори"-Сливен Тодор Братанов.

Средства ще бъдат отпуснати по седем схеми - схемата за единно плащане на площ (СЕПП), зелени плащания, схема за преразпределително плащане, схема за млади земеделски стопани, схема за дребни земеделски стопани, схеми за обвързана директна подкрепа и преходна национална помощ.

Задължително е стопаните, кандидатстващи по схемите и мерките трябва да са задължително регистрирани като земеделски стопани по Наредба 3 за създаване и поддържане на регистър  на земеделските производители.

В Сливенска област се очаква 4200 стопани да подадат заявления за получаване на субсидии. По Схемата за зелени директни плащания парите ще бъдат преведени между 10 и 30 април 2018 г., а обвързаното подпомагане за сектор "Плодове и зеленчуци" се планира да бъде изплатено в периода между 10 и 30 март.Това е записано в актуализирания индикативния график на земеделското министерство.