Среща за борбата с трафика на хора
Среща за борбата с трафика на хора / Община Сливен

Работна среща за борбата с трафика на хора се състоя в Сливен с учасието на Ален Биро, френски регионален технически съветник по въпросите на борбата с трафика на хора, работещ по програма, подпомагаща 10 страни от Югоизточна Европа и Балканите. В срещата участваха началникът на отдел „Социални дейности, здравеопазване и спорт” Дилян Стойков, експертът Маргарита Терзиева, Валери Пенев от ДАНС, член на Местната комисия за борба с трафика на хора, Емил Николов от Областната дирекция на МВР и Атанас Димитров, програмен координатор на проекта „Лекари на света”.

Проектът срещу трафика на хора предвижда диагностициране на проблема и превенция, насочена към различните уязвими групи, закрила на жертвите и санкциониране на извършителите. Целта на посещенията и срещите с представители на властта и на неправителствения сектор е експертите да се запознаят със ситуацията в България и уязвимите общности, за да се търсят начини за укрепване на сътрудничеството в тази област.

 

По официални данни от прокуратурата през 2013 година в Сливен са наблюдавани 23 досъдебни производства за трафик на хора, новообразувани са 11 и 15 производства са приключили от разследващ орган. Три досъдебни производства не са приключили. Шестима са дадени на съд, 4 са осъдените за трафик на хора, информира Валери Пенев от местната комисия за борба с трафика на хора.