/ Община Сливен
„Помни славата“ - под това име в Сливен за седма поредна година организира събора, посветен на античното и средновековно минало в региона, съобщиха от Общината.

Провеждането му се превърна в традиция, която се посвещава на празника на Сливен - Димитровден. Тази година форумът ще се проведе от 6 до 8 октомври в Късноантична и средновековна крепост „Туида“.

Автокино, общоградска церемония и празничен концерт за Съединението в Сливен

Началото официално ще бъде дадено пред сградата на Община Сливен на 6 октомври, петък от 17:00 часа. То ще бъде съпроводено от шествие на участниците по централната улица на града. Средновековните дни продължават на 7 и 8 октомври, вече зад крепостните зидове на „Туида“.

Те ще предложат на посетителите куп изненади от славните дни на миналото, исторически войнски турнир, а също и състезание по традиционна стрелба с лък. В средновековното укрепление ще могат да се видят походни жилища, полеви кухни, занаяти, игри и много други възстановки.

Вечерната програма на сцената в „Туида“ ще започне в 19.30 часа с историческия спектакъл „Заветът на Кубрат“. Тя ще продължи с вдъхновяващи изпълнения на Националния фолклорен ансамбъл „Българе“.

Вечерта ще завърши с огнено представление. Един от най-зрелищните средновековни форуми, който обединява няколко епохи, различни култури и много хора от страната и Европа.