Средната заплата в област Сливен е 701 лева
Средната заплата в област Сливен е 701 лева / Dariknews.bg, архив

С 2,2% намаляват наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Сливен спрямо края на септември и към края на декември 2015 г. достигат 37.3 хиляди, собщават от Териториално статистическо бюро.

В края на декември 2015 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение в областта са с 2.6% повече в сравнение със същия период на предходната година, като в обществения сектор наетите по трудово и служебно правоотношение намаляват с 0.8%, а в частния сектор се увеличават с 4.0%.

През четвъртото тримесечие на 2015 г. средната брутна месечна заплата за областта е нараснала спрямо третото тримесечие на 2015 г. с 4.8% и е 701 лева. За обществения сектор средната месечна заплата е 840 лв., а за частния - 642 лева.

В сравнение с останалите области на страната през четвъртото тримесечие на 2015 г. област Сливен е на 18-то място по показателя „средна работна заплата".

Най-висока средна брутна месечна заплата получават наетите в секторите „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения", „Добивна промишленост" и „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива.