сняг пътища
сняг пътища / БГНЕС, архив
Шофьорите да тръгват на път само с автомобили подготвени за зимни условия
Поради очакваните снеговалежи и влошаването на времето от 13:00 ч. днес - 12 януари, се ограничава движението на тежкотоварните камиони над 12 т през Котленския проход - път II-48 Котел - Омуртаг. Обходните маршрути за шофьорите на МПС над 12 т са през Прохода на Републиката и Ришки проход, съобщават от Агенция пътна инфраструктура.

През нощта се очаква снеговалеж и понижение на температурите. Всички областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим.

За поддържане на републиканските пътища в готовност са около 3000 машини. Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите, на които не им се налага спешно да пътуват през нощта, да отложат тръгването за утре сутрин.

Снегът се завръща уикенда, следващата седмица - истинска зима

Необходимо е автомобилите им да са с подходящи гуми, да имат на разположение вериги, които да използват, ако е необходимо, и да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на „Пътна полиция“.

Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за пътуване при зимни условия, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, lima.api.bg, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700/ 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.