Спешни мерки за недопускане на болестта „син език” в Ямболско
Спешни мерки за недопускане на болестта „син език” в Ямболско / ОА - Ямбол

Мерки за недопускане разпространението на заболяването „син език” обсъдиха на заседание членовете на Областната епизоотична комисия в Ямбол. Комисията беше свикана извънредно във връзка с първично възникнало огнище на заболяването в ивайловградското село Мандрица.

Със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция за безопасност на храните от 4 юли, общините Елхово, Болярово и „Тунджа” попадат в предпазната зона около огнището на болестта, която е с радиус от 100 км. Определена е и наблюдавана зона с радиус 150 км, в която са включени всички общини от Ямболска област.

Областната епизоотична комисия взе решение за превантивни мерки - спешно предстои да бъдат свикани общинските епизоотични комисии, а кметовете и кметските наместници имат ангажимент да изготвят списъци на стопаните с актуален брой едри и дребни преживни животни, след което да ги предадат на официалните ветеринарни лекари по общини.

Служителите на ОДБХ Ямбол ще извършват клинични прегледи на едрите и дребни преживни животни на всеки 14 дни, като за констатациите ще се съставят протоколи за здравния им статус. Нощното пашуване, пашата в гористи местности, дерета, блатисти места и в близост до водни басейни ще бъдат забранени, както и пазарите и изложбите на живи животни.

Движението на животни в предпазната зона, включваща общините Елхово, Болярово и „Тунджа”, ще бъде забранено, с изключение на случаите за незабавно клане. Органите на РУП ще засилят контрола и проверките на транспортните средства за превоз на живи животни. Животновъдите трябва периодично да извършват дезинсекция на оборите и района около тях, като предварително предупредят собствениците на пчелини, ако наблизо има такива. Стопаните трябва своевременно да информират официалните лекари по общини за настъпили промени в здравния статус на животните.

 

Заболяването „син език” не е опасно за хората, но може да нанесе големи стопански загуби за животновъдите, коментираха на заседанието на комисията директорът на ОДБХ Ямбол д-р Здравко Иванов и началникът на отдел „Здравеопазване на животните” д-р Стоян Колев. Те припомниха, че последният случай на констатирани болни животни в областта е от 1999 г., когато са били засегнати 18 населени места от община Болярово.