Спад на заразните заболявания
Спад на заразните заболявания / Thinkstock/Getty Images

71 случая на заразни заболявания са регистрирани в Сливенска област през месец май. Спрямо месец април техният брой намалява с 9 случай.

От чревните заболявания регистрираните случая на ентероколит са 20, 1 салмонелоза и 2 колиентерито. Няма завишаване на чревните заболявания, съобщи за Дарик д-р Даниела Калева, епидемиолог в Регионална здравна инспекция. Няма увеличение на вирусните хепатити, намаляват и въздушно-капковите инфекции.

Болните от варицела през април са били 43 срещу 27 случая през май. 4 случая на марсилска треска и нито едни случай на лаймска бурелиоза и кримска хеморогична треска са регистрирани от начаото на годината.

Специалистът препоръчва при ухапване от кърлеж да се посети личния лекар за отстраняване и последващо наблюдение. Заразяването на човека се осъществява по два начина - при ухапване от кърлеж и при неправилно манипулиране със заразени кучешки кърлежи.

Д-р Калева съветва след пребиваване в тревисти местности да се направи оглед на цялото тяло и, ако се открие кърлеж, той да се отстрани своевременно. Заболяването протича с висока температура и специфични обриви по тялото. В Сливенска община досега срещу кърлежи е пръскано три пъти.