Спад на престъпленията  в Сливенска област
Спад на престъпленията в Сливенска област / Дарик Сливен, Архив

69 % са битовите престъпления от всички регистрирани престъпления в Сливенска област, това съобщи директорът на полицията комисар Чавдар Божурски.

От 2380 престъпления през миналата година, 1640 са битовите. 40% са установените извършители, разкрити са 30% от престъпленията. През месец януари 2014 година на територията на област Сливен са извършени 175 престъпления, като 65% от тях са битови. Населените места с най – голяма битова престъпност са Злати войвода, Жельо войвода, Гавраилово, Самуилово, Крушаре, Асеновец, Кортен, Баня, Коньово, Стоил войвода, Сборище, Оризари, Червенаково, Градец, Кипилово и Ябланово. Спад с 15% на регистрираните престъпления през 2013 година, спрямо 2012 година и ръст на разкриваемостта с 6 пункта отчитат от полицията.

От началото на годината при специализирани полицейски операции на територията на областта са задържани 10 групи за кражба на кабели. Няма незаконни пунктове за изкупуване на метали, изготвен е и списък с броя насамотноживеещите хора в цялата област.

„Там се следи и за евентуални извършители на престъпления“, уточни комисар Божурски. Към момента 37 полицаи от Областна дирекция на МВР – Сливен са командировани на границата, но според комисар Чавдар Божурски техният брой ще бъде редуциран, за да може тези сили да се включат в опазването на реда на територията на областта.