Спад на болните от хепатит А и В в Ямболска област
Спад на болните от хепатит А и В в Ямболска област / Дарик Сливен, Архив

При регистрирани общо 885 заразни заболявания в Ямболска област, 125 са територията на община „Тунджа". Това съобщи д-р Наташа Капсъзова - директор на дирекция „Надзор на заразните болести" към Регионалната здравна инспекция - Ямбол.

Сред заразните заболявания има спад на болните от хепатит тип А - само 4, а от тип В - 2. От 164 регистрирани заболявания от варицела, 33 са в общината, а от ентероколит - 31 при 174 общо. От туберкулоза са заболели 4 жители на община „Тунджа", като в село Гълъбинци има 1 смъртен случай.  Няма повишена заболеваемост при острите респираторни заболявания. За месец септември те са 150, а за октомври - 233, което е в границите на нормалното за есенния сезон.

Специалистът епидемиолог препоръчва засилен пропускателния режим в детските градини,  да не се допуска самолечение на децата от страна на родителите. При  наличие на отсъстващи голям брой деца своевременно да се информира здравната инспекция.

По отношение на препоръките към училищата, остава в сила изискването при отсъствие на повече от 30% от учениците, независимо дали има или не обявена грипна ваканция, учениците се разпускат. Температурата в помещенията на учебно-възпитателните  заведения през зимния сезон трябва да е над 18 градуса.