Соломон Паси: Да не се преувеличават ползите от базите
Соломон Паси: Да не се преувеличават ползите от базите / netinfo

Не бива да бъдат преувеличавани ползите от военните бази в България, каза в Сливен днес председателят на парламентарната комисия по външна политика Соломон Паси. Той изрази надежда, че присъствието на българо-американските военни бази ще бъде от полза за Сливенския регион, но допълни, че не иска да се създават свръх очаквания. Ако се съди по европейския опит навсякъде, където има международно военно присъствие общините имат някакви конкретни ползи, каза още Паси. Днес той посети полигона „Ново село” и близкото до него село Мокрен. След това отпътува за Котел, където ще се срещне с кмета Георги Дедов. В Сливен Паси се срещна с ръководството на Инженерно-педагогическия факултет на Технически университет София и се запозна с проекта "Автомобил, произведен в България”.

Решението на германския парламент за предпазни клаузи пред членството на България в Европейския съюз няма да се отрази на страната ни, каза днес в Сливен бившият външен министър Соломон Паси. Той изрази задоволство, че ратификационните процедури вече приключват и каза, че на практика пред членството на страната ни в ЕС вече няма пречки. Решенията, които са взети от германския парламент за предпазни клаузи, са продиктувани изцяло от вътрешнополитически съображения, допълни бившият първи дипломат. Европейската комисия не би могла да взема предвид решенията на един или друг национален парламент в рамките на Евросъюза. Тя се съобразява преди всичко с европейския парламент, а не с 27-те парламента на страните-членки, подчерта Паси. Според него след като евродепутатите не са поискали такова нещо, България не бива да се притеснява.

Искам да поздравя премиера Станишев, който взе решението Меглена Кунева да стане първият български еврокомисар и трябва да споделя, че ние в НДСВ сме особено удовлетворени от избора на г-жа Кунева, заяви в Сливен бившият външен министър Соломон Паси, който е и председател на парламентарната комисия по външна политика. Много лесно е един министър председател да избере най-подходящият човек от своята партия, но много по-трудно и по-държавническо е решението, когато той избере най-подходящият човек, който не е от неговата партия, допълни Паси. Той заяви, че това е един добър избор за България. Голяма гордост за всички нас е, че на 1 януари ще имаме шанса да празнуваме Нова година два пъти – един път в 12 часа, когато настъпва нова година и един път в 1 часа, когато според Брюкселското часово време България ще стане член на ЕС, каза още Паси. Според него много важно било да се запази фигурата на европейския министър. Според коалиционното споразумение, въз основа на което се управлява България, този министър трябвало да бъде в квотата на НДСВ, така че съвсем нормално било именно НДСВ да излъчи европейски министър. Соломон Паси каза, че тепърва ще се водят дискусии кой ще бъде той и добави, че не е мислил дали ще приеме този пост, ако му бъде предложен. Според него има още два и половина месеца време за избора на такъв министър и НДСВ разполага с добре подготвени кадри, за да излъчи излъчи достоен наследник за тази позиция.

След 1 януари България става югоизточният ъгъл на Европейския съюз и за дълго време напред ще бъде портата на ЕС към Азия. Това заяви в Сливен председателят на парламентарната комисия по външна политика и зам. председател на НДСВ Соломон Паси. Мисля, че оттук нататък много от проблемите, които досега бяха за България външнополитически, сега ще станат вътрешнополитически в рамките на Европейския съюз. При това положение България ще освободи много голям външнополитически потенциал, който трябва приоритетно да бъде насочен към Азия и това е мнение и вътре в НДСВ, каза още Паси. Той допълни, че България трябва да материализира тази позиция и да инвестира в отношенията си със страните от Азия.