Социални работници разговарят с ромите от блок 20 в Ямбол
Социални работници разговарят с ромите от блок 20 в Ямбол / DarikNews.bg

Служители на Агенцията за социално подпомагане са започнали подробно и индивидуално разговори с всеки един от бившите обитатели на блок 20, които останаха на терена в съседство с вече съборената сграда. При разговорите се прилага индивидуален подход, след което ще се предприемат мерки съгласно разпоредбите на действащите закони.

Общината ще картотекира всички, нуждаещи се от общински жилища, но спазвайки безусловно наредбата на Общинския съвет. Кметът Георги Славов алармира, че продължават да се разпространяват съзнателно слухове с цел създаването на пречки за решаване на проблема. Настанилите се на открито роми са подвеждани, че общината е длъжна да им даде жилища. Той опроверга категорично информацията, че ромите, разположили се в близост до разрушената сграда, нямат достъп до вода, че ще бъдат настанявани в бившата клиника „Хипократ", както и покрай реката срещу ромския квартал.

„Не е истина, че блокът се събаря, за да се построи на негово място хипермаркет. Не е вярно и това, че собственици и обитатели на апартаменти не са били уведомявани какво предстои, както и че са изселвани от града", каза Славов. Кметът акцентира още, че никога не е казвал, че блок 20 е рушаща се сграда. Винаги е твърдял, че тя е опасна за живота и здравето на обитателите й. Обитатели, за които никой през годините не е полагал грижи, а със събарянето на блока бе предотвратена опасността от тежки инциденти с хора.