Служителите в затворите и следствените арести решават дали да продължат с протестите
Служителите в затворите и следствените арести решават дали да продължат с протестите / Дарик Сливен, архив

Днес и утре във всички териториални подразделения на затвори и следствени арести, в това число и в сливенския затвор, ще протече обсъждане, като пред служителите ще бъдат изложени предложенията на министерството на правосъдието след протестите през миналата седмица под надслов „Елате при нас”. Това съобщи за Дарик Цветан Михайлов - председател на сливенския синдикат и член на Управителния съвет на синдиката на служителите в затворите в България.

След като се направи анализ как тези предложения се възприемат, Управителният съвет на синдиката ще излезе със становище, което ще бъде внесено до министъра на правосъдието и разпространено до българските медии, за да стане обществено достояние. В това становище ще бъде посочено дали се приемат предложенията на министерството, дали са достатъчни, за да спрат с протестите.

„В аванс мога да кажа, че и да бъдат приети предложенията със сигурност ще има още най-малко две условия, които не са свързани с финансов ресурс. Едното от тях е да бъдат получени ясни гаранции, че това, което е предложено, ще бъде спазено, тъй като до момента, за жалост, в работата си с предни екипи на министерството сме изпадали неведнъж в ситуации, в които нещо се обещава, а след това не се изпълнява. Второто условие вероятно ще бъде свързано с искането ни за сключване на споразумение с министерството. Такова, каквото е заложено по закон – в Закона за МВР има такова изискване да бъдат сключвани споразумения за работа със синдикалните организации, което регламентира взаимоотношенията от една страна и синдиката от друга. Това е наше искане от последните четири години и половина и до момента, независимо от уверенията, които получихме във времето, също не е факт” – допълни Михайлов.