Служителите в Природен парк „Сините камъни” са против освобождаването на директора им
Служителите в Природен парк „Сините камъни” са против освобождаването на директора им / Дарик Сливен, архив

Писмо, в което изразяват гражданската си позиция относно избора на нов директор на Дирекция Природен парк „Сините камъни” пратиха до президента на Република България, председателя на Народното събрание, министър-председателя, министъра на земеделието и горите, изпълнителния директор на ИАГ, депутатите от област Сливен, кмета на община Сливен и областния управител на Сливен служителите в парка. „С настоящото писмо ние – служителите в Дирекцията на Природен парк „Сините камъни”, искаме да изразим своята категорична подкрепа към инж. Иван Иванов – все още директор на институцията, в която работим” – пише в писмото.

Тази сутрин /9 март/ той съобщил, че от 12.03.2012 г. е освободен от заеманата длъжност директор на Природен парк „Сините камъни”, след проведен конкурс от Изпълнителна агенция по горите. Служителите в парка припомнят, че инж. Иван Иванов е директор на дирекцията от самото й създаване през 1996 г. и че в резултат на неговите усилия Природен парк „Сините камъни” се радва на позитивно отношение и популярност в град Сливен.

„През годините – благодарение на него, бе сформиран екип от специалисти, които изградиха и поддържат на много високо ниво съвместната работа с научни и образователни институции в града и страната, с неправителствени организации в сферата на природозащитното дело, с представители на местната и регионалната държавна власт, с туристически организации. Всичко това е в изпълнение на основните задачи, поставени пред парковата дирекция при нейното сформиране като институция – развитие на екологосъобразен туризъм, образователна и популяризаторска дейност, опазване и поддържане на биологичното разнообразие в защитената територия” – пишат служителите. Те отбелязват, че за изпълнението на заложените в Плана за управление дейности към настоящия момент се разчита изключително на средства, осигурени по проекти, финансирани от Европейския съюз, тъй като отпуснатите средства от държавния бюджет са недостатъчни за нормалното функциониране на дирекцията и управлението на защитената територия.

„Считаме, че инж. Иван Иванов е доказал своя професионализъм, компетентност и принципност в дългогодишната си работа като директор на Природен парк „Сините камъни”. Вярваме, че неговите управленчески решения са допринесли изключително много за запазването на парка като защитена територия и спазването на законите на Република България в областта на опазването на природата и на българската гора като цяло. В последните години станахме свидетели на многократни посегателства върху защитените територии в страната ни под различни благовидни предлози, в основата на които стои най-вече икономически интерес” – се заявява в писмото.

Служителите на Природен парк „Сините камъни” обявяват, че категорично застават в подкрепа на настоящия директор - инж. Иван Иванов и че отстраняването му от длъжността, която заема, е удар върху съществуването и дейността на дирекцията.