Служители на НОИ дариха за параклиса Свети Мина в Сливен
Служители на НОИ дариха за параклиса Свети Мина в Сливен / Обществен дарителски фонд - Сливен

Управителят на НОИ Бисер Петков посети Сливен, за да връчи дарение за възстановяването на параклиса „Свети Мина”. Това се случи ден преди професионалния празник на служителите на НОИ - 11 ноември, деня, в който българската църква почита Свети великомъченик Мина, закрилник на бедните, на инвалидите, на вдовиците и радетел за семейно благополучие.

Служителите на НОИ от цялата страна се включиха като национален партньор на Обществен дарителски фонд Сливен в подкрепа възстановяването на параклиса „Свети Мина”.

Параклисът е един от 12–те обекта, включен по желание на млади хора от град Сливен в Националната кампания „Място в сърцето” на Фондация „Работилница за граждански инициативи”, която се реализира на територията на 12 града в страната ни и касае възстановяване на 12 различни обекта.

По време на кампанията за събиране на средства служителите от всички териториални поделения на НОИ в страната успяха да съберат сумата от 3500 лева, с която в двора на параклиса беше направена нова беседка, ремонтирана чешмата и кътът за почивка около нея.

Служители на НОИ дариха за параклиса "Свети Мина" в Сливен
netinfo

Като част от дарението Бисер Петков връчи и ръчно изработена икона на Свети великомъченик Мина, която беше поставена в предварително подготвена ниша на външната чешма с послание за спомен на поколенията.

Дарението беше прието от председателя на настоятелството на храм „Света София” (към който се числи параклиса) – отец Силвестър и от изпълнителния директор на Обществен дарителски фонд Сливен – Стоян Марков.

На благотворителното събитие присъстваха служители на ТП на НОИ в град Сливен, членове на настоятелството на храм „Света София”, УС на Обществен дарителски фонд Сливен, общественици и граждани.

За последните 2 месеца, благодарение на направените дарения параклисът и неговият двор, които бяха поизоставени през последните няколко години, започнаха да придобиват нов вид и облик, радващ очите на всички негови посетители. До настоящия момент основно са ремонтирани и обновени покрива и стрехите на параклиса, входната дървена врата, чешмата в двора, изградени на са нови алеи, беседка и източната част на оградата с централен портал.

Ремонтите продължават, като в близките дни предстоят от дарители да бъдат подновени осветлението и електроинсталацията на параклиса, да бъде поставен климатик за отопление, смяна на дограмата и прозорците. Кампанията за събиране на дарения продължава като най-належащо и необходимо е да се съберат дарения за възстановяване на западната и северна част на оградата, реставриране на стенописите, вентилация на местата за свещи и други.

 

В най-скоро време параклиса отново ще бъде отворен за миряни и посетители, уверяват от Обществен дарителски фонд.