Сливенските надзиратели отново са в протестна готовност
Сливенските надзиратели отново са в протестна готовност / Дарик Сливен, архив

Синдикалното дружество на Синдиката на служителите в затворите в България в Сливен активно се включва в подкрепа на подписката срещу заповед на Министерството на правосъдието за промяна на работното време на надзирателите в затворите и следствените арести. Искането е за преразглеждане на заповед на правосъдното министерство, с която от следващия месец се прекратява възможността служителите да работят при сегашния смесен сменен режим, включващ и 24-часови смени и се преминава изцяло на 8 и 12-часови дежурства. До края на деня се очаква 100% от служителите на затвора и следствения арест в Сливен да дадат своята подкрепа за инициативата, съобщава Цветан Михайлов - член на УС на ССЗБ.

Намерението на правосъдното министерство създаде ново напрежение сред заетите в местата за лишаване от свобода и извади на дневен ред въпросите, отнасящи се до заплащането, условията на труд и недостига на персонал в системата.

Подписи се събират във всички структури на синдикалната организация в цялата страна. Синдикатът, предприел подписката, си поставя за задача събирането на минимум 1500 подписа до края на 31 май, когато подписката ще бъде връчена на Министъра на правосъдието Зинаида Златанова.

 

От 22 май, след решение на УС на Синдиката на служителите в затворите в България, синдикатът обяви и протестна готовност.