Сливенският митрополит: Необходимо е патриотично възпитание
Сливенският митрополит: Необходимо е патриотично възпитание / netinfo

„Националното самочувствие започва от патриотичното възпитание.” С тези думи се обърна Сливенският митрополит Иоаникий към стотиците граждани на Сливен в словото си веднага след благодарствения молебен по повод Националния празник 3 март.

„Трябва отсега да учим нашите деца и учениците на обич към България, защото ако тази земя отвори своите обятия и покаже кървите, които е поела и сълзите, които е погълнала, всички ние ще изтръпнем.

Трябва да имаме национално самочувствие, защото и нашите деди го имаха и го предаваха като скъп ценен и духовен дар.

Нека и днес бъдем признателни към всички, които работят за благото на нашата родина”, каза в словото си дядо Йоаникий.

Сливенският митрополит, чието светско име е Иван Георгиев Неделчев навърши вчера 70 години. Той е познат като ревностен патриот и автор на много родолюбиви послания в своите слова.

Мнозина от висшите архиереи го спрягат като един от кандидатите за наследник на патриарх Максим. Иоаникий председателстваше заседанията на Третата сесия на Шестия Църковно-народен събор. Той е и председател на Комисията за освидетелстване на чудесата към Светия Синод.

Именно от преставителите на Сливенска епархия излезе и предложението Българската Православна Църква да има свои герб и знаме.