Сливенският митрополит е за това църквата да има знаме
Сливенският митрополит е за това църквата да има знаме / netinfo

Аз съм за това Българската Православна Църква да има герб и знаме, за да се знае, че църквата е важна духовна и спасяваща институция, заяви пред журналисти Сливенският митрополит Иоаникий.

„Църквата го заслужава и трябва да има тези символи. Правим опити в тази насока, защото имаше доста спорове за това църквата да има герб и знаме, както е Гърция. Имаше и предложение и обсъждане на третата сесия на Шестия Църковно-народен събор”, каза дядо Иоаникий.

По предложение на Софийска епархия, подкрепено и от Сливенска епархия, делегатите на събора са приели БПЦ да се сдобие със знаме и герб, съобщи „Двери на православието” на 12 декември.

Величкият епископ Сионий, ректор на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски", е предложил точно описание облика на знамето: три златни купола на зелен фон с дикирий и трикирий и три паметни дати за нашата Църква – 927, 1235 и 1953 г. Това предложение е било прието от участниците в събора. Как ще изглежда гербът, все още не е напълно уточнено. Предстои идеята за него да бъде дооформена и описана.

Досега БПЦ не е имала свое знаме и герб, каквито други поместни православни църкви отдавна ползват. Идеята за знаме и герб се подемаше на няколко пъти от отделни богослови и свещеници, но Св. Синод досега не й обръщаше внимание.